Aile Hukuku

 
 

Aileye ilişkin tüm konularla ilgilenen bir hukuk birimi olan aile hukuku, Türk Medeni Kanunu’na göre düzenlenmiştir. 

Boşanma sebepleri ne olursa olsun, bundan dolayı dava Aile Mahkemeleri kapsamında görülmektedir. Eğer Aile Mahkemesi ikamet edilen alanda yoksa, Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde boşanma ve ayrılık davaları görülebilir. Boşanma gerekçeleri de Türk Medeni Kanunu kapsamına göre düzenlenmiştir.


Medeni Hukuk kapsamında yer alan aile hukuku; nişanlanma, evlenme, boşanma, mal paylaşımı, aile konutları, evlat edinme, nafaka, velayet, kayyımlık, yardım nafakası gibi tüm aile ilişkileri konularını kapsamaktadır.

Bu hukuk disiplini, kadın hakları ve çocukları hakları konusundan bağımsızdır. Bu alanlar başlı başına farklı bir inceleme alanı oluştursa da, bu disiplin içerisinde de değerlendirilmektedir.,

Aile Hukuku Nedir?

Bu hukuk disiplini, “evlilik hukuku” olarak tanımlanabilir. Nişanlanma, evlilik, boşanma ve çocuk velayetleri gibi tüm alanlarda meydana gelebilecek anlaşmazlıklar ve aile sorunlarını ele almaktadır.

Eşlerin birbiri ile olan uzaklıkları ya da çocuk ve kadın hakları da aile hukuku kapsamında koruma altına alınmaktadır. Vesayet konularının yanı sıra hüküm verme yetkisi de bulunmaktadır.

Türk Medeni kanunu ile düzenlenmiş olan yasal hükümler, bu hukuk türünün temelini oluşturmaktadır.

Toplum içindeki düzenin korunmasını sağlayan ve aile birliğinin güvenli ve huzurlu şekilde muhafaza edilmesini sağlayan aile hukuku alanı, çok özel ve değerlidir.