Miras Hukuku

Kişinin ölümü veya gaipliği halinde, ölen kişinin malvarlığının kimlere ve paylaştırılacağını düzenleyen hukuk dalına miras hukuku denir. Miras hukukunda mal paylaşımı miras sahibinin ölümünün gerçekleşmesi sonucu ortaya çıkar. Bu nedenle miras sahibinin ölüm durumu gerçekleşmeden hukuka göre yasal mirasçılar varis sıfatı taşımadığından herhangi bir şekilde miras hakkından bahsedilemez. Ancak mirasın gerçek sahibi, bazı durumda vefatının öncesinde avukat ve noter onaylı vasiyetnamesini hazırlatır. Bu tür durumda avukat vasiyetnameyi açıklar.


Miras hukukuna göre yasal miras hakları sırayla; eş, çocuklar, alt soy ve kişinin alt soyları, anne baba alt soyları, dede ve nine alt soyları, soy bağı kurulmuş evlilik dışı çocuklar, evlatlık alınmış çocuklar ve alt soy olan kişiler miras hakkından faydalanır. Sonuç olarak bu nedenle miras sahibi herhangi bir şekilde mirasını kimseye bırakmazsa veya miras bırakabilecek hiçbir kan bağı bulunan alt soyları yoksa yasal olarak miras devlete aktarılır.

Miras sahibi, evlilik dışı doğmuş bir çocuğunu veya nüfusuna almadığı çocuğu var ise, onlar da diğer kan bağı olan çocuklar gibi benzer şekilde eşit paylaşımlı miras hakkına sahip olur.

Miras bırakan öldüğünde 1. derece mirasçılar mirastan faydalanmak için bu kişinin alt soyundan gelmelidir. Alt soy kısaca kişinin çocukları, torunları ve bunlardan doğanların tamamını kapsamaktadır. Ondan sonra mirasın gerçek sahibinin evlatları 1. derece yasal mirasçı olarak kabul edilir.