Tazminat Hukuku

6502 sayılı Tüketicinin korunması kanunun 1. Maddesinde de belirtildiği üzere;

Kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı, tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konulardaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmek tüketici hukukunun temel prensipleridir.


TÜKETİCİ HUKUKUNUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

  • Pazarda güçsüz durumda olan tüketicileri toplum yararını da dikkate alarak sınırsız sözleşme özgürlüğünün yaratabileceği olumsuz sözleşme şartlarına karşı korumak maksadıyla Tüketici Hukukunun kuralları emredici niteliktedir.
  • Tüketici Hukukun ülkemizde bağımsız bir hukuk dalıdır. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu uygulamasından doğacak uyuşmazlıkların çözümü için özgün bir mahkeme dışı hak arama yolu olarak Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerinin ve Tüketici Mahkemelerinin kurulması öngörülmüştür.
  • Tüketici Hukuku, hem kamu hukuku, hem de özel hukuk kurallarından oluşan, kendisine özgü bir hukuk dalı niteliğini taşımaktadır.

TÜKETİCİ UYUŞMAZLIKLARINDA TAKİP EDİLECEK YASAL SÜREÇ NASILDIR?

Tüketici hukuku ile ilgili ortaya çıkan uyuşmazlıklarda, sözleşmeye konu malın veya hizmetin bedeli uyarınca Tüketici Mahkemeleri veya Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapılmaktadır. Yasanın belirlediği sınırlara göre kişiler öncelikle hakem heyetlerine başvurmak zorundadır. Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapılmasından ve karşı tarafın uyuşmazlığa ilişkin cevaplarının sunulmasından sonra hakem heyeti dosya üzerinden inceleme yapar. Uyuşmazlığın niteliğine göre bilirkişi görevlendirilebilir. Tüketici Hakem Heyetlerinin uyuşmazlık hakkında vermiş olduğu  kararlar icra edilebilir niteliktedir. Tüketici Hakem Heyetinin vermiş olduğu kararın doğru olmadığını düşünen taraf kararın kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içinde üst merci olarak kabul edilen Tüketici Mahkemesine itirazda bulunabilir. Tüketici hakem heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine tüketici mahkemesince verilen kararlar kesin kararlar olup, tarafların itiraz hakları bulunmamaktadır.