Boşanma davası – Kadının davasında verilen boşanma hükmü temyiz edilmeksizin kesinleşti – Erkeğin davası yönünden dava konusuz kaldığından karar verilmesine yer olmadığına dair hüküm kurulması gerektiği – Hükmün bozulması
Özet: Kadının davasında verilen boşanma hükmü temyiz edilmeksizin kesinleşmekle, erkeğin boşanma davası konusuz kalmıştır. Bu sebeple mahkemece, erkeğin davası yönünden dava konusuz kaldığından “karar verilmesine yer olmadığına” dair hüküm kurulmalı ve davadaki haklılık durumuna göre yargılama giderleri ile vekâlet ücreti konusunda karar verilmek üzere hükmün bozulması gerekmiştir.
(4721 S.K. m. 166)
Dava ve Karar: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda, mahalli mahkemece verilen yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm; davalı-karşı davacı erkek tarafından, kendi davasının reddi, kusur belirlemesi ve tazminatlar yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
-
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davalı-karşı davacı erkeğin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
-
Mahkemece, davacı-karşı davalı kadının davası kabul edilerek boşanma kararı verilirken, davalı-karşı davacı erkeğin davası reddedilmiştir. Ancak yapılan yargılama ve toplanan delillerden, davacı-karşı davalı kadının birlik görevlerini yerine getirmediği, yatağını ayırdığı, uzun süre aynı evde küs yaşadığı anlaşılmakta olup, buna göre kadının da kusurlu olduğu ortadadır. Bu durumda, davalı-karşı davacı erkeğin boşanma davasının da kabulü gerekirken yazılı şekilde reddi doğru olmamıştır.
Ne var ki kadının davasında verilen boşanma hükmü temyiz edilmeksizin kesinleştiğinden, erkeğin boşanma davası konusuz kalmıştır. Bu sebeple mahkemece, erkeğin davası yönünden dava konusuz kaldığından “karar verilmesine yer olmadığına” dair hüküm kurulmalı ve davadaki haklılık durumuna göre yargılama giderleri ile vekâlet ücreti hakkında karar verilmelidir.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün, yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen gerekçeyle ONANMASINA, temyiz peşin harcının yatırana iadesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, oybirliğiyle karar verildi.
Tarih: 07.02.2017